Plakken van de oren bij dobermann pups

Het probleem van de oren bij dobermannpups is dat bij het ouder worden, de oren aan alle kanten gaan hangen of staan. Bij de ene is één oor wat hoger dan de ander. Bij een ander staan ze helemaal recht omhoog. Vroeger werden de oren gecoupeerd en het stevig kraakbeen van de oren was toen een sterk pluspunt. Tegenwoordig is dit een minpunt want bij het ouder worden, gaan de oren hierdoor soms veel te hoog staan wat een afbreuk is aan de expressie van de dobermann. Nu moeten de oren, met het zelfde stevige kraakbeen, mooi naar beneden hangen. Om dit te bereiken is het best de oren naar beneden af te plakken zodat het kraakbeen de kans niet krijgt om de oren recht omhoog te doen staan.

Zo zullen de oren staan als je ze niet naar beneden plakt:

Om de oren mooi te plakken heb je nodig: pleisters + ether + schaar + spuitje Hoe gaan we te werk ? Het beste neemt er één persoon de pup op de schoot. De ander plakt de pleisters op de oren. Snij van de pleisters twee smalle strookjes af en leg de twee strookjes op tafel.

Neem het spuitje en trek wat ether uit de fles en spuit dit op het lijmgedeelte van de pleisters. Dit is nodig omdat de pleisters langer zouden blijven hangen op de beharing van de hond.

Vervolgens plak je één kant van de pleister aan de buitenkant van de oorpunt en de andere kant van de pleister aan de binnenkant van de oorpunt. Dit doe je bij beide oren zodat er een lus aan de punt van het oor is. Stevig aandrukken zodat het goed geplakt zit.

Door beide lusjes steek je de draadbinder. Met een draadbinder gaat het makkelijk omdat hij stevig is.

Maak de draadbinder vast onderaan de keel, niet te strak, maar ook niet te los. Je moet je vinger zonder spanning er tussen kunnen steken.

Het uitstekende puntje van de draadbinder knijp je eraf.
De pup zal het eerst niet leuk vinden en proberen het eraf te krabben, maar hij wordt het vlug gewoon.

Onderhoud

Je pup kan er één week mee rond lopen. Dan knip je de draadbinder door en laat je de pup een dag zonder lopen. Je kan de pleister best laten zitten want anders trek je de haartjes onnodig weg. Je kan ook de pleister verwijderen met wat ether zodat je de haartjes niet mee trekt als je de pleisters verwijderd. Kijk intussen eens in de oren of ze niet rood zijn of stinken. Na een dag de oren te verluchten doe je hetzelfde opnieuw tot na de tandenwisseling. Tijdens de tandenwisseling is dit zeer sterk aan te raden tot aan het einde van deze periode. Let zeker op na de tandenwisseling want de kalk die nodig is voor de ontwikkeling van de tanden zal dan vrij komen in het lichaam en gebruikt worden om het kraakbeen terug te verstevigen. In deze periode moeten de oren dus zeker geplakt zijn. Als je dit de volledige periode doet, zal je dobermann mooie hangoren hebben en een prachtige expressie uitstralen. Rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden is dit voorbij.